Saules aizsarglīdzekļi: viss, kas jums jāzina, un vēl vairāk!

Nav noslēpums, ka skaistumkopšanas un ādas kopšanas industrijā bieži novērojamas dažādu produktu tendences. Iespējams, esat pamanījuši, ka saules aizsarglīdzekļi sejai sociālajos tīklos kļuva populāri apmēram pirms dažiem gadiem, kas ir ļoti iepriecinoši! Šī tendence atšķiras ar to, ka saules aizsarglīdzekļi nav nevajadzīgs modes trakums vai tikai vēl viens skaists, bet neizmantots krēms plauktā. Tie efektīvi aizsargā ādu pret novecošanos, pigmenta plankumiem un, pats galvenais, samazina ādas vēža risku. Lasiet tālāk, lai uzzinātu vairāk par saules aizsargkrēmiem.

Kas ir saules aizsarglīdzekļi?
Saules aizsargkrēmus jeb citus saules aizsargkrēmus definē kā produktus, kuru sastāvā ir vielas, kas aizsargā ādu no UV starojuma kaitīgās ietekmes, absorbējot, atstarojot, izkliedējot vai citādi atvairot UV fotonus un neļaujot tiem sasniegt ādas sastāvdaļas.

Kāda ir atšķirība starp ķīmiskajiem un fizikālajiem filtriem spf produktos?
Tradicionāli saules aizsarglīdzekļus iedala fizikālajos (minerālajos) vai ķīmiskajos saules aizsarglīdzekļos. Fizikālie jeb minerālie saules aizsarglīdzekļi darbojas, fiziski bloķējot UV starojuma iekļūšanu ādā, atstarojot vai izkliedējot gaismu. Visizplatītākie fizikālie saules aizsarglīdzekļi ir titāna dioksīds un cinka oksīds. Abi bloķē UVA un UVB starojumu, un āda tos labi panes, un to kairinājuma risks ir neliels. Ķīmiskie filtri darbojas, absorbējot kaitīgos UV starus un pārveidojot tos nekaitīgā garāko viļņu starojumā. Visizplatītākie ķīmiskie saules aizsarglīdzekļi ir oksibenzons, oktinoksāts un avobenzons.

Ir arī produkti, kas satur gan fizikālos, gan ķīmiskos filtrus.

Ķīmiskie filtri: priekšrocības un trūkumi


Priekšrocības:

  • Tie parasti ir vieglākas konsistences, vieglāk sadalās un tādējādi palīdz vieglāk notīrīt grimu.
  • Vienmērīgi sadalās uz ādas, tāpēc nav riska, ka pēc saules aizsarglīdzekļa uzklāšanas uz ādas paliks neaizsargāti ādas laukumi.
  • Parasti uz ādas neatstāj "baltas pēdas".
Trūkumi:
  • Pēc lietošanas paiet 10-15 minūtes, līdz iedarbojas.
  • Lielāka kairinājuma iespējamība (īpaši tiem, kam ir bojāta aizsargbarjera), jo vairākas sastāvdaļas ir apvienotas, lai nodrošinātu plaša spektra aizsardzību.
  • Lielāka apsārtuma iespējamība jutīgai ādai un ādai ar noslieci uz apsārtumu, jo UV stari pārvēršas siltumā.
  • Tieša UV staru iedarbība nav tik ilga kā fizikālo saules aizsarglīdzekļu iedarbība, tāpēc tie biežāk jāpielieto atkārtoti.
  • Daudzi ķīmiskie filtri nav droši lietošanai grūtniecības un zīdīšanas laikā!

Fizikālie filtri: priekšrocības un trūkumi


Priekšrocības:

  • Aizsargā pret UVA un UVB stariem (dabiski plašs spektrs).
  • Aizsargā ādu no kaitīgā starojuma uzreiz pēc uzklāšanas, nav jāgaida, līdz tas iedarbojas.
  • Tiešā UV staru iedarbībā darbojas ilgāk nekā ķīmiskie saules aizsarglīdzekļi. Uzmanību - tas neattiecas uz fiziskām aktivitātēm, kuru laikā āda ir slapja vai svīst!
  • Produkti ar šādiem filtriem mazāk kairina ādu, jo šāda veida saules aizsarglīdzekļi atstaro saules siltumu, tāpēc tie ir piemērotāki jutīgai un uz apsārtumu jutīgai ādai.
  • Fizikālos filtrus, piemēram, cinka oksīdu un titāna dioksīdu, saturošus līdzekļus var droši lietot grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Trūkumi:

  • Viegli berzējas un samērā viegli nomazgājas, tāpēc biežāk jālieto atkārtoti, īpaši intensīvas fiziskas aktivitātes vai peldes laikā.
  • Iespējams, ka pēc uzklāšanas uz ādas var palikt "balts plīvurs".
  • Parasti ir biezāka un smagāka tekstūra, tāpēc būs jāpieliek lielākas pūles, lai to labi sapludinātu.
  • Nenodrošinās uzticamu aizsardzību, ja netiks uzklāts bagātīgi, kā iesaka ražotāji vai profesionāļi.

Ko nozīmē skaitļi un citi marķējumi uz saules aizsarglīdzekļiem?


SPF nozīmē saules aizsardzības faktoru, un blakus esošais skaitlis norāda, cik labi saules aizsargkrēms aizsargā ādu no saules apdegumiem. Tas nenorāda, cik ilgi jūs varat uzturēties saulē, bet gan to, cik ilgā laikā nenopietna āda sāk apsārtot, ja tā ir pārklāta ar saules aizsarglīdzekli, salīdzinājumā ar to, cik ilgā laikā tā apsārtusi bez saules aizsarglīdzekļa. Patiesībā tas ir diezgan mulsinoši, bet mums tomēr ir svarīgi noskaidrot, kāda ir atšķirība starp, piemēram, SPF30 un SPF50.

Vispirms ir svarīgi uzsvērt, ka SPF norāda tikai aizsardzības stiprumu pret UVB starojumu. Pašlaik nav vienota standartizēta rādītāja aizsardzībai pret UVA starojumu. Eiropas valstīs to parasti norāda ar vienkāršu frāzi "plaša spektra", savukārt Āzijas valstīs ir apzīmējums "PA" ar simbolu "+" blakus. Tas nozīmē, ka, jo vairāk plusiņu blakus "PA", jo efektīvāk produkts aizsargā ādu no UVA starojuma.

Veikalā parasti var atrast produktus ar SPF 30 vai SPF 50. Pētījumi liecina, ka SPF30 pārtver aptuveni 97 % UVB staru, bet SPF50 pārtver vairāk nekā 98 % UVB staru.

Tomēr tas nenozīmē, ka, lietojot SPF produktu visas dienas garumā, jūs varat sagaidīt efektīvu aizsardzību pret sauli. Tie ir efektīvi aptuveni 2 stundas vai pat mazāk, ja esat aktīvs vai ja āda ir saskarē ar ūdeni, piemēram, peldes laikā. Tā kā daudzi cilvēki

Kā lietot saules aizsarglīdzekli?


Lai panāktu efektīvus rezultātus, SPF līdzeklis dienas laikā jālieto regulāri (ik pēc 2 stundām vai pat biežāk), un uzklātajam daudzumam jābūt aptuveni 2 mg/cm2. Tā kā pēc šī skaitļa būtu ļoti grūti aprēķināt nepieciešamo krēma vai losjona daudzumu, ir citas diezgan drošas "aprēķinu metodes". Piemēram, tikai sejai vien būtu nepieciešama aptuveni puse tējkarotes saules aizsarglīdzekļa uzklāšanai. Alternatīvi var piemērot divu pirkstu noteikumu, izspiežot divas saules aizsargkrēma strēmelītes uz rādītājpirksta un vidējā pirksta, sākot no plaukstas krokas līdz pirkstu galiem.

Kā izvēlēties pareizo saules aizsarglīdzekli?


Tā kā iepriekš jau ir aplūkotas minerālo un ķīmisko saules aizsarglīdzekļu priekšrocības un trūkumi, vēlreiz īsi apkoposim. Tam vajadzētu atvieglot jūsu lēmumu, izvēloties līdzekli.

Pirmkārt, mēs iesakām visiem bez izņēmuma izvēlēties saules aizsargkrēmus ar SPF50. Lai gan atšķirība starp SPF30 un SPF50 ir tikai aptuveni 1 procents, vairāki pētījumi liecina, ka cilvēki krēmus lieto nepareizi - pārāk maz, pārāk maz atsvaidzina, tāpēc līdzekļi savu uzdevumu nepilda 100 procentu apmērā. Tāpēc, ja ir iespēja izvēlēties visaugstāko iespējamo aizsardzību, darīsim to!

Par to, vai izvēlēties minerālu vai ķīmisku krēmu, jāizlemj atbilstoši savām vajadzībām. Piemēram, ja izvēlaties krēmu ikdienas lietošanai, vai nu dodoties uz darbu, vai uz pilsētu, krēms ar ķīmiskajiem filtriem, iespējams, būs labāks variants. Bieži vien tas būs vieglāks, neatstās baltas paliekas un labāk noturēs grimu. Ja jums ir nepieciešama aizsardzība pret sauli, atrodoties ārpus telpām, tad, iespējams, priekšroku dosiet minerālkrēmam. Krēmus ar šiem saules aizsargkrēmiem ieteicams lietot arī tām, kam ir pārāk jutīga āda ar noslieci uz apsārtumu, kā arī grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Ja vēl neesat atradis savu iecienītāko sauļošanās krēmu, apmeklējiet mūsu interneta veikalu rossi.lt. Šeit Jūs atradīsiet plašu saules aizsargkrēmu klāstu, tostarp populārākos korejiešu saules aizsargkrēmus!