Salicilskābe - viss, kas jums jāzina

Lai gan skābes kosmētikā un skaistumkopšanas industrijā kopumā tiek izmantotas jau sen, tikai pirms dažiem gadiem skābes sāka izraisīt interesi un debates starp ādas kopšanas entuziastiem un ādas kopšanas speciālistiem. To var skaidrot ar to, ka skaistumkopšanas tirgū parādījās vairāki produkti ar minimālu sastāvu, kuru pamatā ir viena aktīvā viela. Starp šiem produktiem ir dažādi serumi ar skābēm. Tādējādi cilvēkiem ir kļuvis vieglāk iegādāties šādus produktus un lietot tos mājās. Lai gan skābju koncentrācija šādos produktos parasti ir zema un salīdzinoši droša, ir nepieciešama laba izpratne par dažādu skābju iedarbību un pielietojumu, lai uzlabotu ādas stāvokli, nevis otrādi. Tāpēc šoreiz detalizēti aplūkosim vienu no populārākajām - salicilskābi.

Kas ir salicilskābe?
Salicilskābe ir beta hidroksi skābe (BHA). Šo skābi dabiski var iegūt no vītolu mizas. To var atrast dažādos bezrecepšu līdzekļos. Tā ir pieejama arī recepšu preparātos. Šī skābe ir labi pazīstama kā līdzeklis, kas palīdz cīnīties ar izsitumiem un aizsērējušām porām. Tā arī pīlingo ādu un uztur poras tīras.

Kā tā darbojas?
Salicilskābe savas īpašās struktūras dēļ šķīst sebumā, ļaujot tai iekļūt dziļāk ādas porās. Tā būtībā ir atšķirība starp beta hidroksi skābi (BHA) un alfa hidroksi skābēm (AHA), jo pēdējās šķīst ūdenī un nevar iekļūt tik dziļi porās, un tās darbojas tikai ādas virspusē.

Tā kā salicilskābe spēj iekļūt dziļi ādā, tieši tas padara to par spēcīgu sastāvdaļu cīņā pret pinnēm, īpaši slēgtiem un atvērtiem komedoniem (melnajiem pinnēm). Šī aktīvā viela arī regulē un samazina sebuma veidošanos ādā.

Kad salicilskābe ir iekļāvusies ādā, tā šķīdina ādas atliekas un netīrumus, kas aizsprosto poras, darbojas pretiekaisuma iedarbībā un palīdz ātrāk izzust dažādiem izsitumiem. BHA skābei piemīt arī pīlinga īpašības jeb drīzāk tā darbojas kā ķīmiskais sejas skrubis. Tā atbrīvo saites, kas uz ādas virsmas notur sabiezējušās un atmirušās ādas šūnas. Āda kļūst gludāka, maigāka un atgūst savu veselīgo krāsu un mirdzumu.

Kā un kad lietot?
Sāciet ar salicilskābes sejas kopšanu ik pēc dažām dienām un pievērsiet uzmanību tam, kā jūsu āda reaģē uz līdzekli. Ja āda kļūst kairināta, dažas dienas paņemiet pārtraukumu. Pēc pārtraukuma mēģiniet ādu atkal pieradināt pie šīs aktīvās vielas. Lai gan BHA ir salīdzinoši droša sastāvdaļa, kas ir viegli pieejama un atrodama kosmētikas līdzekļos, pret to jāizturas piesardzīgi. Ļoti svarīgi ir lietot salicilus atbilstoši norādījumiem - nelietot biežāk vai neatstāt uz ādas ilgāk, nekā norādīts ražotāja vai jūsu ādas kopšanas speciālista norādījumos.

Lietojiet produktus ar šo skābi tikai vakara procedūrās. Noteikti no rīta uzklājiet saules aizsargkrēmu (min. SPF 50) un dienas laikā ik pēc dažām stundām atjaunojiet tā iedarbību. Ja lietojat šo skābi siltajā gadalaikā, ieteicams izvairīties no tiešiem saules stariem un apzinīgi lietot saules aizsargkrēmu.

Ar kurām aktīvajām vielām nedrīkst lietot?
Salicilskābi saturošus produktus nedrīkst lietot vienlaikus ar retinoīdiem, benzoilperoksīdu un vitamīnu C. Tāpat tos nav ieteicams lietot kombinācijā ar AHA grupas skābēm. Ja šīs sastāvdaļas lieto kopā ar BHA skābi vienu pēc otras, āda var kļūt sarkana, kairināta un pārmērīgi sausa.

Ja nepieciešams, šīs sastāvdaļas var lietot pārmaiņus dažādās dienās vai dažādos dienas laikos.

Kam to nevajadzētu lietot?
Ieteicams izvairīties no produktiem ar šo sastāvdaļu grūtniecības un zīdīšanas laikā. Lai gan pētījumi liecina, ka bezrecepšu ādas kopšanas līdzekļus ar salicilskābes koncentrāciju līdz 2% ir droši lietot gan grūtniecības, gan zīdīšanas laikā, tomēr piesardzības nolūkā iesakām konsultēties ar ārstu. Šo skābi nav ieteicams lietot ļoti agrā vecumā. Piesardzība jāievēro arī, izvēloties produktus ar šo sastāvdaļu, ja jums ir sausa, ļoti jutīga sejas āda vai tādas slimības kā ekzēma vai rozaceja. Ja Jums ir visas iepriekš minētās ādas problēmas, par salicilskābes lietošanu jākonsultējas ar speciālistu.

Kā izvēlēties?
Salicilskābe sejai ir atrodama vietējās ādas kopšanas līdzekļos, serumos, krēmos, sejas maskās un tīrīšanas līdzekļos. To, kādu produktu izvēlaties, ir atkarīgs no jūsu ādas tipa un ādas problēmas. Ja jums ir taukaina āda, melnie punkti vai citi izsitumi, tad ir ieteicams izvēlēties līdzekli ar šo skābi visai sejai. Tas varētu būt gan krēms, gan sejas mazgāšanas līdzeklis. Ja jums ir jaukta vai dehidrēta āda, iespējams, labāk izvēlēties lokāli lietojamus produktus ar salicilskābi vai produktus, kurus var lietot retāk, piemēram, sejas maskas.