Retinols kosmētikā - no A līdz Z

Sejas ādas kopšana bieži vien ir lielas galvassāpes, ņemot vērā plašo produktu klāstu, kas mūsdienās ir pieejams. Turklāt ir arī sastāvdaļu etiķetes, uz kurām ir daudz dažādu vielu, kurām nav skaidras ietekmes uz ādu. Viena no sastāvdaļām, kas bieži sastopama un apspriesta ādas kopšanas līdzekļos, ir retinols. Droši var teikt, ka, lai savā ikdienas rutīnā iekļautu produktus ar šo sastāvdaļu, vispirms to vajadzētu rūpīgi iepazīt. Lasiet tālāk, lai uzzinātu, ko tā dara, kā to pareizi lietot un vai tā ir piemērota jūsu ādai.

Kas ir retinols?
Retinols ir retinoīda paveids, ādas kopšanas sastāvdaļa, kas iegūta no vitamīna A. No spēcīgākiem retinoīdiem tas atšķiras ar to, ka ir viegli pieejams - to var iegādāties bez receptes. Tas ir pieejams serumos, želejās, krēmos un losjonos.

Kā tas iedarbojas uz ādu?
Pirmkārt, mazās retinola molekulas iekļūst dziļi ādā. Nonākot dermā, ādas vidējā slānī, molekulas palīdz neitralizēt brīvos radikāļus. Tas palīdz stimulēt elastīna un kolagēna veidošanos, radot "kupluma" efektu. Šī kosmētikas sastāvdaļa var uzlabot ādas izskatu šādos aspektos:
  • samazināt un izlīdzināt smalkās līnijas un grumbas
  • cīnīties pret paplašinātām porām
  • uzlabot ādas tekstūru un tonusu
  • palīdz cīnīties ar izsitumiem un atstātajām rētām.
NOVECOŠANĀS NOVĒRŠANAI
Runājot par retinola labvēlīgo ietekmi uz ādas novecošanās novēršanu, jāuzsver divi galvenie faktori: uzlabota ādas šūnu maiņa un palielināts kolagēna saturs ādā.

Nav noslēpums, ka, mums novecojot, dažādi organisma procesi palēninās un ādas reģenerācijas process - spēja atbrīvoties no atmirušo šūnu slāņa - palēninās, kā rezultātā āda var izskatīties ļengana un novājināta. Retinola serums vai citi šo vielu saturoši produkti palīdz paātrināt šo šūnu maiņas procesu, kā rezultātā sejas krāsa kļūst gaišāka un vienmērīgāka. Samazinās arī smalko līniju un grumbu redzamība. Šī viela spēj iekļūt dziļāk ādā, lai stimulētu kolagēna veidošanos un samazinātu enzīmu, tostarp kolagenāžu, daudzumu, kas spēj noārdīt kolagēna šķiedras.

IEGUVUMI CĪŅĀ PRET IZSITUMIEM
Ir zināms, ka sejai paredzētais retinols palielina ādas šūnu vielmaiņu un samazina sebuma veidošanos, bet palielināta šūnu vielmaiņa novērš atmirušo ādas šūnu aizsprostošanos porās. Tādējādi šī sastāvdaļa palīdz saglabāt poras tīras, samazinot ādas šūnu uzkrāšanos, kas arī palīdz cīnīties ar ādas izsitumiem. Tā var arī mazināt ar pinnēm saistītās ādas tekstūras un krāsas izmaiņas.

Lai gan šo sastāvdaļu bieži izmanto aknes un ar to saistīto rētu ārstēšanai, īpaši smagu izsitumu ārstēšanai parasti lieto recepšu retinoīdus kombinācijā ar citiem medikamentiem, kas palīdz apkarot iekaisumu un baktērijas.

PALĪDZ CĪNĪTIES PRET HIPERPIGMENTĀCIJU
Retinola produkti ādai var palīdzēt cīnīties pret hiperpigmentāciju, jo tas stimulē ādas šūnu maiņu, un jaunu ādas šūnu veidošanās rezultātā ādas tonis kļūst ievērojami vienmērīgāks.

Šī sastāvdaļa arī samazina saules kaitīgo UV staru radīto tumšo plankumu rašanos, jo kavē tirozināzes - enzīma, kas veicina melanīna veidošanos ādā, - aktivitāti. Tātad, kā redzams, šī sastāvdaļa var ne tikai palīdzēt izlīdzināt ādas toni, bet vienlaikus tā var palīdzēt aizsargāt ādu no turpmākiem vides kaitējumiem.

Vai šī sastāvdaļa ir eksfoliants?
Retinols nav tas pats, kas eksfoliants ādai, jo tas nenovāc atmirušās ādas šūnas no ādas virsmas, kā to dara, piemēram, eksfoliējošās skābes. Tā vietā mazās molekulas stimulē ātru šūnu atjaunošanos no dziļākiem ādas slāņiem. Ātrā šūnu nomaiņa laika gaitā neizbēgami izraisa ātrāku atmirušo ādas šūnu noņemšanu no ādas virsmas, tāpēc var teikt, ka tā darbojas līdzīgi pīlingam, taču ar nedaudz atšķirīgu iedarbību nekā parastā pīlinga iedarbība.

Kā un kad lietot?
Šī aktīvā viela ādai jāpieradina lēnām, tāpēc, ja lietojat šo sastāvdaļu pirmo reizi, izvēlieties mazāko koncentrāciju un sākumā pieradiniet ādu pie tās, lietojot to 1-2 reizes nedēļā. Kad āda būs pieradusi, var palielināt koncentrāciju līdz 3-5 reizēm nedēļā vai pēc ražotāja vai speciālista ieteikuma.

Izmantojiet retinola produktus sejai tikai vakara procedūrās. No rīta un dienas laikā noteikti aizsargājiet ādu ar saules aizsargkrēmu (min. SPF50).

Lai gan tiek apgalvots, ka siltajā sezonā šīs aktīvās vielas lietošana būtu jāpārtrauc, tas nav nepieciešams, ja apzinīgi lietojat plaša spektra saules aizsargkrēmu un citādi aizsargājat ādu no tiešiem saules stariem.

Kādas ir šīs vielas lietošanas iespējamās blakusparādības?
Sākot lietot retinolu, Jūs varat pamanīt dažas ādas kairinājuma pazīmes, jo palielinās šūnu maiņa. Var parādīties šādas pazīmes:
  • Ādas izžūšana
  • Apsārtums
  • Nieze
  • blaugznas
Šīs blakusparādības visbiežāk sastopamas spēcīgāku retinoīdu gadījumā. Tomēr tās var rasties arī lietojot retinolu. Šīs blakusparādības parasti izzūd pēc dažām lietošanas nedēļām. Ja pēc ilgāka laika nav vērojams uzlabojums, ieteicams pārtraukt lietošanu un konsultēties ar speciālistu.

Lietojot produktus ar šo aktīvo vielu, ir ļoti svarīgi arī izvairīties no ilgstošas saules iedarbības un vienmēr lietot saules aizsargkrēmu ar vismaz SPF 50. Dienas laikā ik pēc dažām stundām ir jāatjauno aizsardzība.

Kam nav ieteicams lietot?
Produkti, kas satur retinolu, nav ieteicami lietošanai ļoti agrā vecumā. No retinola krēmiem vai citiem produktiem jāizvairās arī grūtniecības plānošanas, grūtniecības laikā un zīdīšanas laikā. Šīs aktīvās vielas vietā varat izmēģināt produktus ar bakulolu, kam ir līdzīga iedarbība, bet ko droši lietot gan grūtniecības, gan zīdīšanas laikā. Ja Jums ir ļoti jutīga āda vai ciešat no ekzēmas, dermatīta vai citām nopietnām saslimšanām, Jums jākonsultējas ar speciālistu.

Kuras aktīvās sastāvdaļas nedrīkst lietot kopā?
Produktus, kas satur retinolu, nedrīkst lietot vienlaikus ar AHA, BHA, benzoilperoksīdu un vitamīnu C. Lietojot tos vienu pēc otra, tie var izraisīt ādas apsārtumu, kairinājumu un pārmērīgu sausumu.

Ja ir nepieciešamība, šīs sastāvdaļas var lietot pārmaiņus dažādās dienās.

Cik ilgā laikā ir redzami rezultāti?
Lielākā daļa pētījumu liecina, ka vidēji ir nepieciešamas aptuveni 12 nedēļas, lai redzētu pirmos retinola lietošanas rezultātus.

Kā izvēlēties pareizo produktu?
Kā minēts iepriekš, ir dažādi retinola serumi, krēmi/gēli/ losjoni ar retinolu sastāvā, tāpēc, izvēloties produktu, ņemiet vērā citas sastāvdaļas un retinola koncentrāciju tajā.

Mūsu klāstā atradīsiet COSRX retinola krēmu, kas ir ideāli piemērots iesācējiem. Šis produkts ir vairāk piemērots tiem, kuri vēlas mazināt novecošanās pazīmes. Savukārt tiem, kas meklē produktu ar šo aktīvo vielu problemātiskai ādai, mēs iesakām CeraVe serumu ar retinolu. Šis produkts ir paredzēts cīņai ar problemātisku ādu, izsitumiem un aknes plankumiem.